Gastronomski turizam kao značajna šansa za razvoj preduzetništva

Foto: Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

"Festival srpske trpeze" održan je drugi put zaredom u boemskoj četvrti Skadarlija, 18. septembra 2021., na kome je predstavljeno srpsko gastronomsko nasleđe koje u budućnosti treba da predstavlja mogućnost za razvoj preduzetništva.

Ova manifestacija predstavlja običaje srpske trpeze kroz vekove, kombinujući ih sa tradicionalnom i izvornom muzikom, umetničkim prikazima, narodnom nošnjom, kao i pojanjem i folklorom.

Na ovom festivalu su se predstavili mali proizvođači tradicionalnih prehrambenih proizvoda i mala poljoprivredna gazdinstva iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, a događaj je organizovalo je Udruženje „Čuvari ognjišta“ uz pokroviteljstvo Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Gradske opštine Stari Grad i podršku Turističkih organizacija Srbije (TOS) i Beograda (TOB).

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije, Tatjana Matić izjavila je da ovaj događaj ima ključni značaj u pozicioniranju Srbije kao gastronomske destinacije i teži da postane tradicionalno mesto susreta domaćina i gostiju na kulturnoj i turističkoj mapi naše zemlje.

Ovakav festival, istakla je, treba da predstavlja mogućnost za razvoj preduzetništva i povećanje zaposlenosti, ali da ima i brojne pozitivne efekte na hotelsku industriju, ugostiteljstvo i povećanja broja dolazaka turista.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je u prethodnih šest godina u razvoj i promociju gastronomskih manifestacija uložilo ukupno 52,8 miliona dinara , dok je za “Festival srpske trpeze“ opredeljeno 1,5 miliona dinara.

Agroinfo.rs

Gastronomski turizam kao značajna šansa za razvoj preduzetništva

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Festival „duvan“ čvaraka u Valjevu gastronomski događaj održava se svake godine u prvoj polovini oktobra i ispraćen je bogatim kulturno – umetničkim programom, na platou ispred Centra za kulturu Valjevo i kolubarskom keju.

Dom omladine Beograda, početkom marta biće Dom Zdrave Hrane. TESTIVAL- festival testa, testenine i hleba, sada u svom četvrtom izdanju, debitovaće u Domu omladine Beograda, 05. i 06. marta, 2022.

Tradicionalni, a ove godine i jubilarni, deseti po redu Festival čvaraka biće održan 19. februara na Sportskom centru "Lehel" u Mužlji.

Drugi šumadijski festival rakije održaće se 11. decembra, a domaćin je grad Kragujevac. Predstaviće se proizvođači iz cele zemlje, a za najbolje su obezbeđene i nagrade.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je pozvalo proizvođače hleba da se prijave za kupovinu brašna iz robnih rezervi države po subvencionisanoj ceni od 33 dinara za kilogram sa uključenim PDV-om

Vlada Republike Srbije je juče na sednici donela Uredbu kojom se ograničava maksimalna maloprodajna cena hleba od brašna T-500.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета