EGZOTIČNO VOĆE



Verovali ili ne, ovo egzotično voće koje dolazi iz Afrike, a zove se kivano, može se uspešno gajiti i u našim uslovima. Seje se krajem aprila, početkom maja, nije preterano zahtevna, a uspeće čak i u saksiji.


Neverovatno popularno voće, jer je dobro za srce, blagotvorno deluje na oči, veoma je hranljivo, pomaže u sprečavanju pojave raka, i ima brojne druge prednosti, zbog čega ga mnogi nazivaju “super-hrana”


Indijski orah, naime, raste na drvetu i njegov plod se odvaja od voćke. Seme indijskog oraha ima oblik bubrega veličine do 3 centimetara.


Nazivaju ga tajlandskim ili kineskim grejpfrutom, ali nije kiseo poput grejpfruta – slatkastog je ukusa i malo čvršći.


Ako ste ikada poželeli da gajite drvo banane, ali ste mislili da je klima u kojoj živite previše hladna i odustali ste od te ideje, možda ćete ponovo razmisliti kada budete saznali kako možete uspešno da je gajite i u područjima gde je vreme malo hladnije.


Važno je znati da kada sejemo dinje, moramo dobro i kvalitetno pripremiti zemlju gde će biljke da rastu. To nije sve.


Marakuja je poznati afrodizijak iz Južne Amerike. Čaj od osušenih listova markise blagotvorno deluje na nesanicu, a nije teška za uzgoj.


Kada se gaji u bašti, kumkvat može porasti i do dva i po metra, a raširiti se do dva metra. Ako se kumqat gaji u saksiji, biće znatno manji.


Na svetu postoji na desetine hiljada različitih vrsta voća, a koliko god bilo neobično, u raznim krajevima sveta je deo svakodnevne ishrane.


Potpuno smo navikli da gledamo sveže proizvode u živim i ponekad neobičnim bojama. Lubenica je poznata po tome što nije samo slatka i sočna, već i neverovatno osvežavajuća, možda više od bilo kog drugog voća.


Ove kruške se uglavnom uzgajaju kao ukrasne biljke. Malo ljudi zna da se njegove sočne stabljike mogu jesti. Ovaj kaktus nije toksičan, stoga je siguran za ljude


Banane su tropsko voće koje je vrlo hranljivo i puno vitamina. Na Filipinima postoje brojne sorte koje se mogu klasifikovati u dve kategorije na osnovu načina na koji se koriste, bilo za desert ili za kuvanje.


Perante je vrsta pomorandže koja je sočna i slatka. Pogodna je za uzgajanje u niziji, kao i na uzvišenjima.


Imaju bogat okus koji je drugačiji od žutih prethodnika. Ali, da biste uživali u ukusnim i zdravim vitaminima, morate ići u tople zemlje, jer je zabranjen transport crvenih banana zbog previše meke kaše.


Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета