ŽIVINARSTVO



Svi hoće domaća jaja...ali kada treba da se plati onda je skupo.


Vlasti u Mađarskoj ubile su više od 91.000 pataka nakon što su objavile izbijanje teškog virusa ptičjeg gripa (H5N1) na farmi u blizini rumunske granice, saopštila je danas Svetska organizacija za zdravlje životinja (OIE).


Ptičiji grip hara Evropom, a u Francuskoj je od novembra prošle godine uništeno više od 13 miliona komada živine zbog ove pošasti.


Određena sela u opštiniama Sečanj i Zrenjanin proglašena su za zaražena područja zbog pojave ptičijeg gripa, odnosno avijarne influence kod divljih ptica. Ovo je potvrđeno portalu zrenjaninski.com u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede.


Arizonoza je akutno i hronično oboljenje najčešće kod ćurića, ali se može javiti i kod pilića ili odraslih jedinki, mada su takvi slučajevi ređi. Ovo oboljenje je ranije bilo poznato pod nazivom Paracolon infection.


Mađarska je prijavila izbijanje visoko patogenog virusa ptičijeg gripa H5N1 na dve farme, što je uslovilo masovno ubijanje životinja kako bi se sprečila katastrofa.


Koronavirus je doneo brojne probleme na svim nivoima. Kriza prati i živinarstvo, a naročito se javljaju problemi kod plasmana konzumnih jaja. Osim toga, hrana za živinu je znatno poskupela, kao i energenti.


Virus avijarne influence (pottipa H5N8) čije je prisustvo potvrđeno kod uginulih labudova na području Beograda ne prenosi se sa zaraženih ptica na ljude, ali se može preneti na domaću živinu i prouzrokovati velike ekonomske štete.


U mnogim jezicima ima narodno ime "turski golub" jer je početkom 20. vijeka iz Turske počela naseljavati Evropu.


Narod je kukurikanju petla pridavao poseban značaj. Po tome je petao i dobio ime: reč „petao“, „pevac“ ili „oroz“ potiče od turske reči


Salmonele su grupa bakterija tipičnih izazivača sindroma trovanja hranom. Ova bakterija se najčešće u čovekov organizam može uneti usled konzumiranja pilećeg mesa, jaja, mleka i slično. Protiv ove bakterije se treba boriti higijenom, naglašavaju stručnjaci.


Talasi vrućine, vlaga, zamena perja (mitarenje), sastavni su deo leta za većinu peradi. Stoga je pravilna ishrana, tokom ovog godišnjeg doba jako važna.


Mitarenje je proces odbacivanja starog i rast novog perja kod ptica, a evo koja mu je još uloga.


Postoje brojne metode i načini da poboljšamo biološku aktivnost biljaka i životinja, a nije nepoznanica da i oni bolje funkcionišu ako rastu i razvijaju se u prirsustvu muzike. Ovo je zanimljiva priča o jednom farmeru koji uzgaja kokoške.


Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета