Sirup od grejpfruta: Puna čaša vitamina kiselo gorkastog ukusa

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Grejpfrut je tropska biljka iz porodice agruma

Plod je veličine 10-15 cm, a kora je žute, narandžaste ili crvene boje. Ima kiselkasto-slatkast-gorkast ukus. Pola grejpfruta može da zadovolji dnevnu potrebu organizma za vitaminom C. Sadrži oko 90% vode, a ostalo su vitamini i minerali. U ishrani se koristi meso grejpfrupa, a takođe je zdrava i bela kožica koja se dobija kada se voće oljušti.

Sastojci za oko dva litra sirupa
6 grejpfruta
1 kg šećera

Priprema

- Grejpove dobro operite i presecite na pola.
- Iscedite tečnost iz njih i ostavite u šerpi da prenoći.
- Ujutru dodajte šećer i stavite na ringlu da prokuva.
- Konstantno mešajte sirup da bi se šečer otopio.
- Kada sadržaj provri, ostavite ga još 5 minuta na šporetu.
- Sirup sipajte u plastične flaše i uvijte u ćebe dok se ne ohladi.
- Čuvajte ga u zamrzivaču ili na nekom drugom hladnom i tamnom mestu.

Pošto sirup ne može dugo da stoji u frižideru, preporučljivo je da ga zaledite u manjim flašicama.

Zahvaljujući svom sastavu vitamina i minerala sirup od grejpfruta je lekovit 

- jača imuni sistem i pomaže organizmu da se izbori sa gripom;
- štiti od štetnog dejstva slobodnih radikala;
- pozitivno utiče na kardiovaskularni sistem;
- doprinosi smanjenju lošeg holesterola;
- smanjuje celulit i zadržavanje tečnosti u organizmu;
- pozitivno deluje na kožu;
- pomaže u lečenju infekcije grla i usta;
- ublažava dejstvo nikotina;
- grejpfrut je sagorevač masti pa se preporučuje ljudima koji žele da smršaju;
- utiče na rastvaranje anorganskog kalcijuma koji se skuplja u hrskavici zgloba zbog preteranog unosa hrane koja sadrži belo brašno;
- pomaže u lečenju proširenih vena i hemoroida;
- pospešuje proizvodnju hormona;
- pročišćava creva i doprinosi stabilizaciji crevne flore;
- ubrzava razmenu materija u ćelijama;
- pomaže da se iskoristi gvožđe iz hrane;
- smanjuje rizik od malignih oboljenja.

Dovoljno je popiti dve razblažene čaše. Posebno se preporučuje deci zbog folne kiseline koja doprinosi rastu ćelije. Sirup od grejpfruta sadrži: vitamin A, kompleks vitamina B (B1, B2, B3, B5, B6, B9, holin), vitamin C, vitamin E, vitamin K, kalijum, magnezijum, kalcijum, fosfor, cink, gvožđe, mangan, pektin, likopen, bioflavonide (vitamin P, tj. pigmente žute boje), naringin, antioksidanse, salicilnu kiselinu, folnu kiselinu, pantotensku kiselinu, biljna vlakna, pitonutrijente (limunoid), spermidine, itd.

Izvor:.sokovi.org

Sirup od grejpfruta: Puna čaša vitamina kiselo gorkastog ukusa

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Zahlađenje sa kišom u odnosu na protekle dane ne bi trebalo da naudi ranim sortama voća, procvetalog usled toplog vremena krajem februara sve dok ne nastupi naglo snižavanje temperature ispod nule.

Borovnice su toliko blagotvorne, da zaslužuju mesto u ishrani čak i kada su van sezone. Da biste uživali u njima tokom svih 12 meseci u godini, možete da zamrznete sveže ili da kupite već smrznute bez dodanih sastojaka

Ova biljka raste na livadama, svetlim šumama i na čistinama planinskog i subalpskog pojasa. Veoma je rasprostranjena i na našim prostorima a često je možemo videti na mestima gde raste i Mrazovac.

Dijeta koja je razvijena za regulisanje visokog pritiska, masnoće i šećera u krvi već godinama važi za jednu od najzdravijih i preporučuje se i ljudima koji jednostavno žele da smršaju bez velikih promena u načinu ishrane.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета