ORGANSKA PROIZVODNJAOrganska proizvodnja generalno poslednjih godina u Srbiji beleži porast. Kada je u pitanju proizvodnja višnje, situacijia je ista, naročito ako se govori o domaćem ekotipu, oblačinskoj višnji koja je vrlo pogodna za gajenje, a ostvaruje i dobru cenu.


Organska proizvodnja je u usponu kada je Srbija u pitanju, a procene su da će naša zemlja ove godine imati izvoz veći od 40 miliona evra organskih proizvoda, što je oko devet puta više u odnosu na period pre deset godina.


Potrošnja za organsku hranu u EU je u proseku oko 50 evra, dok u nekim zemljama poput Holandije dostiže čak i 300 evra po stanovniku. U Srbiji se godišnje po glavi stanovnika potroši svega 2,4 evra za organsku hranu.


Za organsku proizvodnju ove godine je izdvojeno više nego dvostruko novca od prvobitno planiranog, navodi Nacionalna asocijacija za organsku proizvodnju ”Serbia organica”


Sa nedavnim usvajanjem strategije Evropske unije ”Od farme do viljuške” ekološki proizvedena hrana dobija sve veći značaj. Reč je o paketu 27 zakonskih predloga i politika koje će u sledećih desetak godina menjati načine na koje se u Evropi proizvodi i konzumira hrana. Strategija predviđa da će se do 2030. za 50 odsto smanjiti upotreba pesticida i antibiotika u poljoprivredi, a veštačkih đubriva z


Ambasadorka Švedske, Anika Ben David i ministar poljoprivrede Srbije, Branislav Nedimović sastali su se kako bi razgovarali o nastavku saradnje dve zemlje, naročito u oblasti agrara.


I pored toga što se u našoj zemlji povećavaju površine pod organskim zasadima i što je Srbija među prvim zemljama uredila pitanje zakonodavnog okvira u vezi organske proizvodnje, još uvek smo na evropskom dnu što se te proizvodnje tiče.


U Beogradu je potpisan sporazum o saradnji naše zemlje i Republike Srpske u okviru organske proizvodnje koji će olakšati sve aktivnosti iz ove oblasti između Srbije i Srpske.


Dvadeset i sedam zakonskih predloga i politika koje će u sledećih desetak godina menjati način na koji se u EU proizvodi, prerađuje, kupuje i konzumira hrana značiće naklonost ka organskoj proizvodnji i “neprijateljsku“ poresku politiku prema klasičnoj poljoprivredi.


Evropski parlament, Savet i Komisija potpisale su zajedničku deklaraciju prema kojoj će se od sada svake godine 23. septembar obeležavati kao Organski dan EU.


Diskusija posvećena formiranju radne grupe za unapređenje mera podrške za razvoj organske proizvodnje u AP Vojvodini održana je u okviru 88. Međunarodnog sajma poljoprivrede. Od ranije je poznato da organska proizvodnja predstavlja značajnu šansu naše zemlje, te da se površine pod ovim kulturama povećavaju.


Rok za slanje prijava za jubilarni deseti Organic konkurs u organizaciji NLB Banke i Komercijalne banke je produžen.


Distributivni centar “Organski proizvodi na jednom mestu” predstavlja prvi takav centar u Srbiji i nalazi se u Čeneju nadomak Novog Sada. Reč je o distributivnom centru gde će ljudi moći da dođu i na jednom mestu pogledaju ponudu domaćih proizvođača organskih proizvoda


Organska poljoprivreda postaje globalni trend, a u Srbiji se iz godine u godinu povećavaju površine pod ovim proizvodima. Naša zemlja takođe beleži i porast vrednosti izvoza organskih proizvoda.


  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета