GLJIVARSTVO



Susreti gljivara na Fruškoj gori, tradicionalna manifestacija, održaće se po 18. put, a druženje je zakazano za 24. oktobar 2021. godine s početkom u 11 časova.


Gljive bi u budućnosti mogle da nađu mnogo širu primenu od one koju danas poznajemo. U nastavku pročitajte za šta se one sve mogu koristiti i pri tome čuvati životnu sredinu.


Navikli smo da slušamo o namirnicama koje su zamena za pravo meso, med, pa i mleko koje se može dobiti iz soje. Sada se govori o jednom novom načinu koji podrazumeva korišćenje gljiva u proizvodnji mlečnih proizvoda.


Arišev trud ili agaricus je od davnina predmet ruskog izvoza. Danas Rusija još uvek izvozi do 20 tona ariševa truda ili agaricusa godišnje, a jedan od glavnih kupaca je Japan.


Jestive pečurke možete da gajite u svom udobnom domu i to reciklirajući talog od kafe. Dovoljno je samo da pratite naš vodič.


Iako gajenje pečurki može biti naporan i dug proces, zahvaljujući detaljnim uputstvima koje smo spremili za vas, možete uspešno gajiti bilo koju vrstu


Eksploatacija tartufa se kod nas često odvija u sivoj zoni i završava sukobima zbog visoke cene, a sada je konačno moguće dobiti sertifikat.


Osim što su toliko ukusne da u trenu mogu obogatiti baš svaki obrok, gljive je vrlo zdrava u hranjiva namirnica koja bi se svako toliko trebala naći na vašem tanjiru.


Postoje izvještaji koji kažu kako konzumacija jestivih gljiva iz roda puhara zaustavlja bolove i imaju brojna druga korisna svojstva na naš organizam. U nastavku govorimo o tikvastoj puhari.


Rudnjača je gljiva koja postoji u jestivom i otrovnom obliku. U nastavku teksta saznajte njihove osnovne karakteristike i kako ih možete razlikovati.


Upotreba ove gljive seže daleko u prošlost, kako u ishrani , tako i u lekovite svrhe. Japanci je zovu eliksirom života i koriste je svakodnevno u ishrani svežu, kao salatu ili kuvanu u jelima i čaju.


Kada ugledate žutu cupicu lako ćete pomisliti da je reč o koralu. Ova gljiva spada u jestive


Judino uvo se mora koristiti u vrlo malim količinama, za razliku od drugih lekovitih gljiva. Dozvoljeno je 150 gr svežih ili 15 gr suvih nedeljno.


Zimska panjevčica je jestiva gljiva iz porodice Physalacriaceae. Ova gljiva se lako može prepoznati.


Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета